top of page

יציאה מדיכאון בעזרת היוגה והעיצוב האנושי

  • תמונת הסופר/ת: Lotus (Daphna) Lev
    Lotus (Daphna) Lev
  • לפני 3 ימים
  • זמן קריאה 4 דקות

 

למה כשאני בדיכאון – כל כך קשה לי לתרגל יוגה?

אנחנו שומעים שוב ושוב, שיוגה עוזרת במצבי דיכאון, שהיא תומכת בוויסות רגשי, שהיא "מרפאה את הנפש דרך הגוף". אז למה כשאני עצובה, מרוסקת, בתוך דיכאון – אני לא מצליחה אפילו לפרוש מזרן?


הקשיים הפיזיולוגיים העיקריים בדיכאון שמקשים על תרגול יוגה:


1. עייפות וחולשה גופנית

הדיכאון כרוך לעיתים קרובות בירידה ברמת האנרגיה הפיזית – עייפות כרונית, תחושת כובד בגוף, חוסר רצון לזוז. מערכת העצבים הסימפתטית, עשויה להיות בעוררות מתמדת או לחלופין להיות בדיכוי – שני המצבים יוצרים עייפות ותשישות.

כל פעולה הכי פשוטה הופכת למאמץ. הגוף כאילו מושך כלפי מטה, כל תנועה מרגישה כמו טיפוס על הר.

הגוף לא מצליח לעבור ממצב של קיפאון למצב של תנועה. מערכת העצבים שלי תקועה. לא משנה כמה אני "יודעת" שהיוגה תעזור – הגוף פשוט לא מסוגל לזוז.

 

2. האטה במערכת העצבים

בדיכאון יש פעמים רבות חוסר איזון בפעולה של מערכת העצבים האוטונומית. זה משפיע על נשימה (שעלולה להיות שטחית), על קצב הלב, ועל היכולת להיכנס להרפיה או לוויסות עצמי – שהם בסיסיים בתרגול יוגה.


3. ירידה בדופמין ובסרטונין

דיכאון נקשר לשינויים כימיים במוח, כולל ירידה ברמות של נוירוטרנסמיטורים כמו דופמין וסרוטונין – שממלאים תפקיד חשוב במוטיבציה, הנאה ותנועה. הירידה בהם מקשה על מציאת כוח פנימי או הנעה להתחיל תרגול.

 ירידה בדופמין ובסרטונין פוגעת בתחושת הנאה, ברצון לפעול, בתחושת מטרה. הגוף מאבד את "הדליקה" הפנימית.

 

4. שיבוש בקשר מוח-גוף

במצב דיכאוני יש לא פעם נתק בתחושת הגוף – האדם עלול להרגיש מנותק, כבד או "לא בגוף שלו". התרגול שדורש נוכחות גופנית מלאה (כמו יוגה) עשוי להיראות מרוחק, בלתי נגיש ואפילו מאיים.

ניתוק מהתחושות – אני לא מרגישה את הרגליים שלי. לא את האגן. לא את הנשימה. הגוף הופך למקום זר, עמום, לא בטוח.


5. כאבים גופניים

אנשים בדיכאון מדווחים לעיתים קרובות על כאבים גופניים – שרירים תפוסים, כאבי גב, מפרקים. תופעות אלה משפיעות ישירות על הנכונות והיכולת להיכנס לתנוחות יוגה. כאב פיזי – דיכאון לא פעם מביא איתו כאבים: בגב, בצוואר, בגוף כולו. התחושה הזו יוצרת הימנעות נוספת – כי יוגה "מרגישה כואבת", גם אם היא עדינה.

 

למה חשוב להבין את זה?

כמורים - כשאנחנו באים להציע יוגה לתלמידים ככלי לריפוי דיכאון – עלינו לעשות זאת מתוך חמלה עמוקה לגוף שחווה את כל הרשימה לעיל. להציע תרגול עדין, קשוב, נשימתי, שאינו מציב דרישות , תרגול לא כדי להשיג גמישות, כוח, טכניקה, מעברים חלקים, אלא תרגול ממוקד תנועה והנעה (להניע מקיפאון לעבר הפשרה) . תרגול כזה  יכול בהדרגה לעזור לאדם לחזור לתחושת חיות, חיבור ותקווה.

 

כמתרגלים - שחווים דיכאון, עלינו להבין התשובה לשאלה 'למה קשה לי לתרגל יוגה'  נעוצה בגוף. לא רק בנפש. הדיכאון הוא לא רק רגש. הוא לא רק מחשבות שליליות. הוא גם, ובעיקר, מצב פיזיולוגי עמוק שמתרחש בתוך הגוף שלי.

 

אז מה עושים?

השלב הראשון הוא להבין: זו לא אשמתך. זה לא חוסר כוח רצון. זו פיזיולוגיה. ברגע שאנחנו מבינות את זה, אפשר להתחיל לדבר על חזרה עדינה אל הגוף. לא מתוך מאמץ. לא מתוך מטרה "לתרגל יוגה כמו פעם".אלא מתוך חמלה.

לפעמים, יוגה בדיכאון היא פשוט לשכב על הגב עם יד על הלב ולנשום. לפעמים, זו תנועה אחת איטית. לפעמים, זה רק להניח את המזרן בפינה – כהזמנה, לא כתזכורת לכישלון.


אם את שם עכשיו…

אם את קוראת את זה ומזהה את עצמך – דעי שאת לא לבד. אם את מרגישה, שזה הזמן לפגוש את הגוף מחדש, בקצב שלך, מתוך הקשבה ולא מתוך דרישה – יש דרך.

אני מזמינה אותך לתהליך עדין, מותאם, שבו נשתמש ביוגה ובתובנות של העיצוב האנושי, כדי להחזיר אותך אל עצמך – לא בכוח, אלא דרך הגוף.


העיצוב האנושי (Human Design) לא "מרפא דיכאון" במובן הקליני, אבל הוא יכול להיות מפת דרכים רבת-עוצמה ליציאה ממצבים של תקיעות, ניתוק עצמי, חוסר חיות – שהם פעמים רבות חלק מהחוויה הדיכאונית.

 

איך העיצוב האנושי יכול לעזור ביציאה מדיכאון?


1. הוא עוזר להבין למה אני מרגישה "לא אני"

דיכאון מלווה פעמים רבות בתחושת זרות מעצמי: "אני לא מי שהייתי פעם", "אני לא יודעת מה נכון לי", "אני לא מצליחה להתחבר לחיים". המפה של העיצוב האנושי חושפת בדיוק את המקום הזה – את האני האותנטי, שלא תמיד היה לו מקום להתבטא. פתאום מתבהר: זה לא שאני שבורה – פשוט חייתי על פי דפוסים שלא התאימו לי.

 

2. הוא מסמן איפה אני חיה על אוטומט שלא שלי

בדיכאון יש תחושת תקיעות – כאילו אני חיה חיים לא נכונים, בלי משמעות, בלי תשוקה. העיצוב האנושי מראה איפה אני חיה מתוך תנאים חיצוניים: ניסיון לרַצות, להיות "מי שצריך", לעמוד בציפיות ועוד התניות.... כשההבנה הזו נוחתת – מתחילה תנועה חדשה. לאט לאט אני לומדת להיפרד מהדמות ולהתחבר לעצמי, אני מרגישה שהמפה מקבלת אותי, כמו שאני.

 

3. הוא נותן לי כלים פשוטים להחלטות קטנות נכונות

בדיכאון- קשה מאוד לקבל החלטות. אפילו הבחירה "מה לאכול" יכולה להיות משתקת. העיצוב האנושי מציע סמכות פנימית – דרך קונקרטית, אינטימית ואישית לדעת מה נכון לי. ברגע שאני מקבלת החלטות מהסמכות שלי (ולא מהראש!) – קורה קסם. נוצר שקט. מתבהרת הדרך.

 

4. הוא נותן לי לגיטימציה להיות מי שאני – גם אם זה שונה מכולם

הרבה דיכאון נולד מהמחשבה ש"אני לא כמו שצריך". העיצוב האנושי מציע מפת דרכים שמראה: את בדיוק כמו שצריך. גם אם את איטית. גם אם את לא יוזמת. גם אם את משתנה כל הזמן. אין שום דבר "מקולקל" בך. יש בך חוכמה טבעית. ההכרה הזו היא כמו אור ראשון שנכנס למערה חשוכה. כמה זמן את מכירה את עצמך? בואי ותכירי באמת.

 

5. הוא מעודד הקשבה לגוף, לא למיינד

הדיכאון חי הרבה פעמים בראש – במחשבות טורדניות, בשיפוט עצמי, בהלקאה. העיצוב האנושי מחזיר אותנו אל הגוף. אל תחושת אמת שמתעוררת מבפנים. כשהחיים מתחילים לזרום מהגוף – לאט לאט, בלי מאמץ – משתחרר העומס מהראש. נוצר מרווח לנשום. בשלב זה כבר אפשר לחשוב על תרגול יוגה.

 

 לסיכום:

העיצוב האנושי הוא לא "שיטת טיפול בדיכאון". אבל הוא דרך עמוקה ואישית לחזור לעצמי – לזיכרון של מי אני באמת. כשאני חוזרת לעצמי – מתחיל תהליך עדין של ריפוי. לא דרך פתרונות חיצוניים – אלא דרך כבוד למהות הפנימית שלי. תרגול רוחני, הוא שלב חשוב בריפוי.

העיצוב האנושי, שיעזור לך להבין דברים על עצמך ולצאת מדיכאון, היוגה שתניע את הגוף ותשחרר את הנפש . השילוב עם הליווי שלי יקלו עלייך להתמודד עם החיים. ייעוץ אישי של העיצוב האנושי ויוגה, זה שילוב מושלם.




השמש תעלה והדיכאון ייצא
השמש תעלה והדיכאון ייצא

Comments


לוטוס לב - Yoga core 

ייעוץ ברוח היוגה, הכוונה לפי העיצוב האנושי ושיעורי יוגה

  • Whatsapp
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram

כל הזכויות שמורות ללוטוס (דפנה) לב | הצהרת נגישות

bottom of page