top of page

מהי יוגה האטה ויניאסה?

האתה – או – האטה – ויניאסה  Hatha Vinyasa
דרך התרגול וההוראה שלי.

הקדמה - מהי יוגה?
המילה יוגה, מאוד כוללנית, היא כמו להגיד "עוגה". יש הרבה מאוד סוגי עוגות, הרבה טעמים לעוגות והרבה מטרות לעוגות. עוגת יומולדת תהיה שונה מעוגה בחושה של תה אחרי הצהרים.

 

אותו דבר לגבי היוגה. כמו שלעוגה יש הרבה רכיבים, שרק בערבוב הנכון הופכים לעוגה, כך גם לתרגול היוגה.
יש הרבה סוגי יוגה. כל סוגי היוגה למיניהם נועדו להביא את המתרגל למצב שנקרא ״סמדהי״. זה מצב של חיבור פנימי, שלווה, רוגע ושמחת חיים. אני קוראת למצב הזה Mind-Empty-Ness.
יכול להיות שהתפתחו מסורות תרגול שונות, כדי לעזור לאנשים שונים, הזקוקים לדרכים שונות להגיע למצב זה. משהו יפה שקראתי ואיני זוכרת את המקור שלו: ״שיטות ההגעה לראש הר שונות, כמו בכף היד אצבעות שונות מצביעות אל אותו הירח, ושבילים שונים מובילים אל אותו המנזר״.

מהי האטה או האתה יוגה?  HATHA

המילה האטה מורכבת משני אלמנטים:
בסנסקריט, שפה קדומה שבה היה שימוש בהוראת היוגה בתקופת פיתוח היוגה, ההברות “הא” ו-“טה” מסמלות את השמש והירח, בהתאמה. הא=שמש. טה=ירח. כביכול שני ניגודים ומשלימים. כוחות מעולם הבריאה, שבלעדיהם אין בריאה. צירוף ההברות, המילים, ליצירת מילה חדשה שיתפתח ברבות השנים לסגנון, מרמז על הסגנון המכיל מהכל.
השמש בעל הקרניים החודרות והאור החזק, האנרגיה והחום. משול לכוח זכרי, חודר, חזק.
הירח / לבנה, שאין לה אור משל עצמה, היא קרה ופאסיבית, משולה לכוח הנקבי.
צירופן יחד למילה האטה, מבטא את האיחוד שבין שתי האיכויות הללו בגוף ובנפש, האיכויות הזכרית והנקבית, החמה והקרה, הנמרצת והפאסיבית.
תרגול ה-האטה יוגה הוא זרם (אחד מתוך זרמים רבים) של תרגולי היוגה.
 

תרגול האטה יוגה, מכיל ביצוע אסנות בסדר מסוים, עם נשימות מסוימות מהאף. כדרך חיים, היוגה בזרם זה כוללת גם תרגולים לטיהור הגוף, לטיהור התודעה והרחבתה. מטרת תרגול היוגה הפיזי היא, לעורר ולהניע את הפראנה (אנרגיית החיים), שנמצאת בגוף ומיוצרת על ידו כל הזמן.
בעת התרגול, אותה תנועת פראנה מסייעת לאנרגיה המנטלית, לעבור למצב של איזון רוחני ( איזון מצב הרוח) ומודעות לגוף, לנפש, לסביבה.
יש המדמים את תרגול ה – האטה יוגה כ-״מדיטציה בתנועה״ על המזרן, על האדמה.

 

תרגולי האטה יוגה קלאסית, מתאפיינים במעברים איטיים בין תנוחה לתנוחה, בדגש על נשימה בזמן השהות באסנות. (יש מורים המקפידים לספור נשימות בעת השהייה בתנוחות, אחרים מכוונים שעון עצר עם צליל פעמון עדין, כאות לסיום התנוחה ומעבר לתנוחה הבאה). עוד נאמר לזכות תרגול היוגה שהוא זרז (קטליזטור) לפיתוח מודעות לגבי מצב התודעה, בשילוב עם תרגול נוסף הקרוי מדיטציה.

 

אפשר לסכם ולהגיד ש: האטה יוגה, נחשבת לשיטת התרגול הפיזי הקדומה ביותר, למרות האופן שבו היא מבוצעת כיום - שונה מאוד ממקורותיה.
במאה ה-15 נכתב הטקסט המשמעותי ״האטה יוגה פרדיפיקה״ בו מתוארות 33 תנוחות פיזיות בלבד. בעת החדשה, התרגול הפיזי הפך מרכזי יותר,
נוצרו עוד תנוחות או ווריאציות לתנוחות. האטה יוגה מתאימה למתרגלים שאוהבים מיקוד. תרגול של מעט תנוחות קלאסיות בקצב איטי, רגוע ונינוח.

מהי יוגה ויניאסה?  VINYASA

גם המילה ויניאסה מורכבת מצירוף של שתי מילים בשפה הסנסקריט : Vi פירושה "בדרך מיוחדת" ו-nyasa פירושה "להניח". כשקראתי את הפירוש הזה נחה עלי דעתי ונמרח חיוך על פני. חיוך של הארה. 

לפני שהתעמקתי בפירוש מדויק של מהי ויניאסה, נאמר לי שאם האטה הן התנוחות בפני עצמן, ה – ויניאסה זה החיבור ביניהן, הזרימה ויצירת רצף.
אכן אמת בפירוש זה, אך הדיוק העולה מהמילה VI הוא זה ש'סגר לי את הפינה' והדגיש שמדובר בלהניח כן, אך בדרך מיוחדת, שזו המומחיות שלי, האהבה שלי ודרך החיים שלי, בכל רובד. יחד עם התיאורים המקובלים והידועים לגבי הויניאסה, כסגנון בפני עצמו או בסמיכות להאטה, המדגישים את שטף ורצף התרגול והתנוחות, תיאום בין נשימה ולתנועה, זרימה או FLOW... הדגש שלי הוא – הדרך המיוחדת והמשתנה שבה אני בוחרת לבנות את השיעור/תרגול שלי, לכן כל שיעור ניראה שונה, מרגיש שונה מהשיעור שקדם לו או שיבוא אחריו. 

פירוש נוסף שמצאתי, אינו סותר אלא מוסיף: ארגון של דבר אחר דבר בחוכמה, לשם יצירת סדרה. סדרה היא בעלת סדר מסויים. 

לסיכום : האטה מסודרת כסדרה, מאורגנת בחכמה וייחודיות. הבנויה מתנועה זורמת, המחברת בין תנוחה אחת לתנוחה הבאה, עם דגש משמעותי לנשימה.

מה ההבדל בין חווית התרגול "האטה יוגה" לבין "האטה ויניאסה"? 

בעוד שני התרגולים דומים בהיבט הפיזי, תרגול הויניאסה מתאפיין בזרימה קצת יותר דינאמית בין התנוחות. האטה יוגה מדגישה את השהות בתנוחה עם מעברים איטיים בין התנוחות, הויניאסה (לפי הדרך שלי) תדגיש את המעברים.

למה להדגיש את המעברים?

היוגה, שמהווה בשבילי תרגול לחיים, מלמדת אותי לעבור בין מצבים, לא רק על המזרן אלא בחיים עצמם.

כל היום אנחנו עוברים ושבים. המעבר מהמיטה לשירותים, ומהשירותים למטבח, מהבית לעבודה, ומהעבודה לאוטובוס, המעבר מתקשורת עם הילדים, לדבר עם החברים בעבודה, ואחר כך להיות ה-מורה ליוגה. המעבר בין המדיטציה להמשך ההתארגנות של הבוקר, המעבר בין היציאה עם הכלב לבגדי שינה, מעברים כל היום. ככל שהמעברים יותר חלקים,  גוף משקיע פחות אנרגיה בהישרדות וחרדה ממצב למצב, יש יותר אנרגיה חיה. לחיות בהקלה. 

 

בחרתי בשיטה הזו, לאחר שהתנסיתי בשיטות שונות. למדתי האטה קלאסית. הבנתי משהו חשוב, שהווה השראה גדולה עבורי בתחילת הדרך,  הולך ומתחדד : אני מבינה, שמורים המכירים את האנטומיה והפיזיולוגיה של  האסאנות, בעלי יכולת יצירתית והבנה לוגית, יכולים לבנות תרגולים עם רצפים פשוטים או מורכבים, תלוי בוותק המתרגלים. הרצפים ישמרו על  מקורות היוגה הקדומה, יחד עם נשימה וסוג של מדיטציה בתנועה, הזרם המשולב האטה-ויניאסה ישבח כל שיטה בפני עצמה כמו בסינרגיה: גדולה ההשפעה, מסכום החלקים. 

אם אתם רוצים לחוות תרגול פיזי משמעותי, בעל מקורות יוגיים עתיקים, יחד עם חוויה של תרגול מגוון ומשתנה... בואו להאטה ויניאסה.

אם אתם רוצים לתרגל יוגה כדרך חיים, ליהנות מהשינוי שהיוגה מביאה, תרגלו יום יום, עם מזרן יוגה איכותי, ועם מספיק זמן לשוואסנה.

עוד מידע וקישורים למחקרים על יתרונות היוגה האטה ויניאסה, אפשר לקרוא בפוסט ובבלוג שלי.

שאלות? תובנות? הארות? כתבו לי . באהבה רבה לוטוס לב

Man Mowing Lawn

 בסינרגיה: השלם גדול מסך כל חלקיו. 

bottom of page